El-Manso activiteiten image

musea

In onze omgeving bevinden zich vele musea en galeries, die u binnen en/of in de buitenlucht kunt bezichtigen. Soms kunt u zelfs actief meedoen aan de aangeboden workshops. Een kleine greep uit het grote aanbod volgt hieronder.4min. (3km)

HET VELUWS STREEKMUSEUM

Het Veluws Streekmuseum biedt in een oude Saksische boerderij van het hallentype uit 1715 een blik in het boerenleven rondom de vorige eeuwwisseling.

In het nieuwe expositiegebouw worden klederdrachten getoond uit deze periode. Aan bijzondere onderwerpen wordt aandacht besteed via wisseltentoonstellingen.

16min. (13km)

PALEIS HET LOO

Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis en dient vandaag de dag als museum. Het ruim 300 jaar oude paleis is gelegen aan de rand van Apeldoorn en opende in 1984 haar deuren voor publiek.

Paleis Het Loo is een samenspel van paleis, tuinen en museum, waar met passie de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau en zijn wooncultuur wordt getoond.

9min. (6km)

KASTEEL DE CANNENBURG

De 16de eeuwse Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem leeft in de geschiedenis voort als plunderaar en brandschatter. Bij nadering van zijn bende huurlingen sloegen burgers, kloosterlingen en zelfs soldaten panisch op de vlucht. Kasteel Cannenburch: het thuis van een rooflustige veldheer.

Wie Kasteel Cannenburch nu bezoekt, zal overal herinneringen aan de Gelderse veldheer aantreffen.

23min. (22km)

HET AARDHUIS

Wildpark Het Aardhuis is een museum en wildpark tegelijk. In het wildpark zijn uitstekende wandelmogelijkheden. Met enig geluk ziet u een wild zwijn of edelhert. Het Aardhuis is een informatiecentrum en een natuurhistorisch museum.

Koning Willem III bouwde het in 1861, onder andere zijn jachtkamer is nog steeds te bewonderen.

18min. (12km)

HET VERSCHOLEN DORP

Het onderduikerskamp "Pas-Opkamp", ook wel Verscholen- of Geheime Dorp genoemd, werd in de oorlogsjaren opgericht. Het kamp bestond uit 9 hutten, die in een zeer dicht bos van jonge dennen stonden en zo aan het oog werden onttrokken.

In de periode februari 1943 tot oktober 1944 hebben hier zo'n 80 tot 100 mensen een veilige schuilplaats gevonden.

15min. (14km)

KORPS RIJDENDE ARTILLERIE

In 1879 zijn officieren van het Korps begonnen voorwerpen en documenten te verzamelen die representatief werden geacht van de geschiedenis van het KRA.

In het museum wordt een beeld geschetst van de roemrijke geschiedenis van het Korps met historische documenten en boekwerken, schilderijen, oude handvuurwapens, militaire attributen en gebruiksvoorwerpen.

23min. (22km)

ANTON PIECK MUSEUM

Waar anders dan in het Gelderse Hanzestadje Hattem, met zijn middeleeuwse stadskern en de vele pittoreske geveltjes, is het werk van Anton Pieck beter op zijn plaats.

In 5 zalen toont het museum een prachtig en vooral boeiend overzicht van zijn werk. Een deel van zijn originele werkkamer en zijn etspers zijn topstukken van de museumcollectie en staan temidden van zijn werk opgesteld.

22min. (21km)

BAKKERIJ MUSEUM

Het Nederlands Bakkerijmuseum is het grootste en meest veelzijdige bakkerijmuseum van ons land. Hier geniet jong en oud op originele manier van de geschiedenis van brood en banket.

Verrassend detail: de twee hoofdgebouwen zijn onderling verbonden met een tunnel onder de weg door en een spannend kelderlabyrint.